خانه سیاسی بین الملل اقتصادی اجتماعی حوزه و دانشگاه علم و فناوری فرهنگ و هنر ورزشی یادداشت
 
«ایمان» و «امید» نرم‌افزار امام(ره) برای ایجاد ۳ تحول بزرگ       انقلاب به رهبری امام به الگویی برای آزادی خواهان جهان تبدیل شد       «کشف الاسرار» نشان دهنده اراده امام برای تشکیل حکومت اسلامی است       تشکیل ائتلاف مشترک نیروی دریایی ایران با کشورهای منطقه       آماده آموزش پروتکل‌های مرزی به مرزبانان افغانستانی هستیم       افزایش شمار جان‌باختگان تصادف قطار در هند به ۲۸۸ نفر       AFC مچ فدراسیون فوتبال را گرفت/ جریمه میلیاردی برای مجوز حرفه‌ای!       چه کسی لوله‌های گازِ «نورداستریم» را منفجر کرد؟       بازتاب قهرمانی پرسپولیس در سایت AFC/ تاجگذاری در فصل باشکوه       معماری شگرف حرم رضوی را بشناسید       آزمایشگاه ارزیابی خدمات هوش مصنوعی تا پایان سال راه‌اندازی می شود       آژانس بین‌المللی انرژی اتمی:ایران ۲ موضوع پادمانی را حل و فصل کرد       سلوک و مجاهدت شهدا با شیوه‌های خلاقانه و جذاب به نسل جوان منتقل شود       شرط افزایش ۲۰ درصدی یارانه‌ها       معلمان بر اساس وظایفشان رتبه بندی نشده بودند/ جذب سالانه یازده هزار معلم پرورشی        گسترش روابط ایران و عمان به نفع هر دو کشور است       حمایت کم‌نظیر رهبری نقطه عطفی در دوره ۴ ساله مجلس یازدهم محسوب می‌شود/ مهار تورم، رشد تولید، تصویب برنامه هفتم و نهایی کردن طرح‌ها و لوایح؛ اولویت سال پایانی مجلس       مردانی: اساتید دانشگاه فرهنگیان جهادگر تبیین هستند/ دانشگاه فرهنگیان باید محور تحول باشد       ابلاغ مشوق‌های فرزندآوری در ۹۰ محور/ راه‌اندازی مرکز درمان ناباروری را در بیمارستان نجمیه       راهکار سازمان سنجش به جای قطع اینترنت برای امنیت کنکور/ تشریح آزمون های هوشمند سال آینده      
 
آخرین اخبار  


اساتید و دانشگاه  


معرفی آثار اساتید  


 

1398/04/29 4:37:27 AM

«استادنیوز» بررسی می کند:

وام رهن مسکن؛ سم یا پادزهر؟! 

در نیمه نخست تیرماه سال جاری فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی وعده ای را داد که یک روزنه امید برای مستاجران ایجاد کرد. این وعده وزیر اقتصاد درخصوص اعطای وام رهن و اجاره خانه به مستاجران بود.

وام رهن مسکن؛ سم یا پادزهر؟!


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی استاد نیوز هرچند شنیدن این وعده دولت در فضای کنونی آشفته بازار اجاره مسکن خبر خوبی برای مستاجران بود، اما واقعیت آن است که باید دید آیا این طرح قابلیت اجرایی دارد و آیا بانک ها از پس پرداخت این وام برمی آیند؟

در حالی که مستاجران فشار مضاعفی را در این شرایط تحمل می‌کنند؛ ظاهرا تلاش های دولت بر این اساس است که رابطه بین رهن و اجاره را به نفع مستاجران سازماندهی کند و طرح ایجاد صندوقی بدین منظور آماده شده و به رئیس جمهور پیشنهاد شده است.

بر اساس اظهارات مقامات وزارت امور اقتصادی و دارایی، راه اندازی صندوق رهن و اجاره جهت کمک به مستأجران یک پیشنهاد برای تسهیل کار مستاجران است و قرار نیست به صورت لایحه تنظیم شود. در این طرح پیش بینی شده تا وامی از این صندوق به مستاجر داده شود که البته است که برای کنترل ریسک‌های بانک، وام در اختیار موجر قرار گیرد. گفته شده این وام با نرخی متمایز و معادل‌سازی شده، تسویه خواهد شد تا مستاجر فشار بیشتری تحمل نکند و تورمی هم ایجاد نخواهد کرد.

اگرچه به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، رقم نهایی صندوق حمایت از مستاجران در حال بررسی است و به نظر می رسد که تا ۷۰ درصد از مبلغ نهایی اجاره‌بهای مسکن از طریق این صندوق تامین شود؛ اما این موضوع همچنان تصویب نشده و در دستگاه های مختلف در دست بررسی است.

هرچند اعلام شده که هدف از ایجاد صندوق رهن و اجاره این است، کسانی که توانمندی لازم برای پرداخت اجاره را ندارند، وام بگیرند و آن وام را به عنوان ودیعه مسکن استفاده کنند؛ اما باید توجه داشت که این وام بدون سود ارائه نمی شود و درواقع به این وام سود تعلق می‌گیرد که افراد باید هزینه سود آن را متحمل شوند. با این حال به گفته مسئولان وزارت اقتصاد این هزینه سود کمتر از هزینه اجاره‌ای است که افراد پرداخت می‌کنند.


آسیب‌‌شناسی صندوق رهن و اجاره

از سوی دیگر یکی از مواردی که دهنوی، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی در رابطه با راه اندازی این صندوق به آن اشاره کرده، این است که از این طریق راه‌های زیادی برای رانت ایجاد می‌شود و احتمال سوءاستفاده از کد رهگیری معاملات وجود دارد. بنابراین باید سازوکاری درنظر گرفته شود که احتمال سوءاستفاده را کاهش دهد.

این همان موضوعی است که محمدهاشم بت شکن، مدیرعامل سابق بانک عامل بخش مسکن به آن اشاره می کند و می گوید: به نظر می‌رسد این طرح امکان ایجاد رانت برای برخی مشاوران املاک و سو استفاده از آن را به وجود می آورد.

وی همچنین با بیان اینکه وقتی برنامه شفاهی ارائه می‌شود، امکان نقد آن وجود ندارد، با اشاره به راه اندازی صندوق رهن و اجاره این پرسش ها را طرح می کند که اولاً قرار است کدام بانک در این طرح وام بدهد؟ ثانیاً رقم آن چقدر است؟ ثالثاً از آنجایی که بانک عامل بخش مسکن معمولاً در برابر خرید یا ساخت مسکن تسهیلات می‌دهد؛ در این طرح قرار است وام را در برابر چه کالایی بدهد که در رهن بانک برود؟

بت شکن با اشاره به ابهامات این طرح می گوید: معلوم نیست وقتی صحبت از صندوق می‌شود، صندوق به معنای شخصیت حقوقی است که تحت عنوان صندوق‌های سرمایه گذاری از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز می‌گیرد. یا اینکه این صندوق قرار است مانند صندوق‌های بانکی باشد که شخصیت و هویت حقوقی مستقلی مانند صندوق پس انداز مسکن یکم ندارند؛ بلکه نوعی از حساب پس انداز هستند.

این اظهارات در حالی مطرح می شود که از طرف دیگر، طبق گفته علمداری، مدیر اعتبارات بانک عامل بخش مسکن درباره صندوق رهن و اجاره، وزارت اقتصاد درباره وام ودیعه مسکن و صندوق رهن و اجاره هیچ مذاکره‌ای با بانک عامل بخش مسکن نداشته است. ضمن اینکه وام رهن مسکن مشکل شرعی دارد و قرار است بانک مرکزی مشکل شرعی آن را در شورای فقهی بررسی و رفع کند تا راه حلی برای آن پیدا شود.

به گزارش «استادنیوز» مجلسی ها نیز وام دادن به مستأجران را نوعی پول‌پاشی و یک روش اشتباه می‌دانند و با انتقاد از اینکه برخی مدیران ساده‌ترین راهی که به ذهنشان می‌رسد، انتقال پول از جایی به جای دیگر است، تاکید می کنند که در شرایط تحریم، پول‌پاشی سم و زهر مضاعفی برای اقتصاد ایران است که موجب افزایش تورم خواهد شد. بنابراین دولت باید راهکارهای شفافیت در بازار، نظارت بر بازار و افزایش عرضه واحدهای استیجاری را در دستور کار قرار دهد.

در همین حال وزیر راه و شهرسازی نیز ضمن مخالفت با ساماندهی بازار اجاره تاکید کرده است که دولت هیچ زمانی از دوره تاریخی در حوزه اجاره مداخله ای نداشته و در قانون روابط مالک و مستأجر عمدتا ناظر بر بخش حقوقی طرفین بوده و وارد بخش تعرفه و قیمت نشده است.

درمجموع به لحاظ اینکه مشخص نیست منابع این تسهیلات قرار است از چه منابعی تأمین شود و همچنین با توجه به هشدار کارشناسان مبنی بر احتمال افزایش بیشتر نرخ اجاره بها در پی اجرای چنین طرحی، به نظر می رسد که باید در این زمینه تصمیمات دقیقتری اتخاذ شود.

از سوی دیگر شواهد حاکی از آن است که اجرایی شدن این این طرح دولت مانند طرح های دیگری که در بخش مسکن در سال های اخیر برای حمایت از اقشار ضعیف و کم درآمد جامعه ارائه شده و به مرحله اجرایی نرسیده است؛ بعید به نظر می رسد.

انتهای خبر///

هانیه نعیمی


 

 
یادداشت  


گفتگو  

اتصال راه‌آهن ایران به سوریه تحول قابل توجهی را در حوزه صادرات و واردات هر دو کشور رقم خواهد زد

اتصال راه‌آهن ایران به سوریه تحول قابل توجهی را در حوزه صادرات و واردات هر دو کشور رقم خواهد زد

استکبار جهانی بیهوده دلخوش کرده که می‌تواند علیه نظام جمهوری اسلامی کاری کند

 استکبار جهانی بیهوده دلخوش کرده که می‌تواند علیه نظام جمهوری اسلامی کاری کند

ائتلاف همبستگی در خارج از کشور، طرح موساد و سیا علیه ایران است

ائتلاف همبستگی در خارج از کشور، طرح موساد و سیا علیه ایران است

همدلی قوا موجب حکمرانی مطلوب می‌شود

همدلی قوا موجب حکمرانی مطلوب می‌شود

آژانس صرفاً یک ابزار سیاسی برای اعمال فشار بر ایران است

آژانس صرفاً یک ابزار سیاسی برای اعمال فشار بر ایران است

دولت باید به سمت سیاست گذاری در امر خودرو برود

دولت باید به سمت سیاست گذاری در امر خودرو برود

استیصال رژیم صهیونیستی در مقابل فلسطینیان / ‏‬ مقاومت آنها را دچار سردرگمی و بلا تکلیفی کرده است

استیصال رژیم صهیونیستی در مقابل فلسطینیان / ‏‬ مقاومت آنها را دچار سردرگمی و بلا تکلیفی کرده است


گزارش  


جراید  



 
www.ostandnews.ir   تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به خبرگزاری استاد نیوز است و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است . پایگاه خبری تحلیلی استاد نیوز